Tak mnie dzisiaj naszło z rana na jakieś dobre ciasto, a że pieczenia zajmuję trochę więcej czasu niż smażenie, to postanowiłam je sobie usmażyć. Wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki (patelnia 24cm):
– 250g jabłek (u mnie 1,5 jabłka)
– 1 brzoskwinia
– 3 jajka
– 90g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
– 110g mąki ryżowej (może być zwykła pszenna)
– 150ml mleka
– 10g proszku do pieczenia
– 1,5 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– słodzidło wg smaku (u mnie 15g ksylitolu. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to należy dodać więcej słodzidła)
– szczypta soli
Jabłka i brzoskwinię pokroić w kostkę. Jajka delikatnie ubić z solą rózgą kuchenną. Dodać mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i jeszcze raz ubić rózgą. Dodać do ciasta pokrojone jabłka i brzoskwinię i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym tłuszczem i lekko nagrzać.
Wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką przez około 20-25 minut. Następnie przy pomocy talerza odwrócić ciasto na drugą stronę i smażyć przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto zsunąć na paterę. Przed podanie udekorować wg uznania.
Smacznego 🙂
Pingback: Ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe z patelni | FlyB Kulinaria