Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)

Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy nie wymagające żadnych gadżetów kuchennych. I dziś podzielę się kolejnym przepisem, który wymyśliłam na biegu z tego co miałam w lodówce 🙂 Kto się skusi? 🙂


Składniki (patelnia 16cm):

– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 100g mąki kukurydzianej
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)

– słodzidło wg smaku (u mnie 2 łyżki ksylitolu)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 duże śliwki

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Jajko rozbełtać z kefirem, słodzidłem i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm), nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym tłuszczem i mocno rozgrzać. Ciasto wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie i od razu zmniejszyć ogień. Ja smażę na indukcji na piątce.
Na wierzch ciasta wyłożyć ósemki śliwek i przykryć patelnię pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch ciasta całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć łopatką kuchenną i przełożyć ciasto na paterę. Po ostygnięciu polać delikatnie miodem lub ulubionym syropem i posypać ulubionymi orzechami.
Smacznego 🙂

Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)
Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)
Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)
Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)
Please follow and like us:

6 thoughts on “Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni)”

  1. Pingback: Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) | FlyB Kulinaria

  2. Znowu przepyszne ciasto/placek ??? rewelacja, może być też do kawki, na śniadanie, kolację, Dziękuję Armi za wspaniałe przepisy ❤️ ❤️ ❤️ polecam, bo na prawdę jest wart tego!!! ???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.