Łasuchy, mam dla Was kolejny prosty przepis na pyszne kozinaki (gozinaki), rodem z Gruzji. Bez tradycyjnych kozinaków, które są robione z orzechów włoskich, trudno wyobrazić sobie przywitanie Nowego Roku w Gruzji. Kozinaki są także popularne w Armenii i wielu innych krajach. Dziś chcę przedstawić uproszczoną wersję kozinaków z łuskanego słonecznika, niemniej smaczną, lecz niestety tak samo kaloryczną. Ale możemy zaliczyć te kalorie do tych dobrych kalorii i spokojnie przyrządzać takie domowe słodycze dla swoich małych łasuchów.
Składniki na 6 sztuk:
– 100g łuskanego słonecznika
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki sezamu
– 2 łyżki nasion chia
– 3 łyżki miodu
Słonecznik podsmażyć na złoty kolor na suchej, nieprzywierającej patelni, dodać resztę składników i smażyć na małym ogniu przez około 1,5 minuty, cały czas mieszając.. Ciepłą masę wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt, przykryć papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie pokroić na 6 „batoników” i uważać by nie pochłonąć je natychmiast, ponieważ są przepyszne 😉
Spróbujcie koniecznie 🙂