Banany w cieście kokosowo-waniliowym

Lubicie banany w cieście? Ja je uwielbiam, ale postanowiłam pokombinować z ciastem i zrobiłam banany w cieście kokosowo-waniliowym. Wyszły pyszne na ciepło i na zimno również smakowały wyśmienicie –  idealne do porannej kawy. Polecam

Składniki: 3-4 banany, 100ml mleka, 50g mąki kukurydzianej, 30g wiórków kokosowych, 1 jajko, 1,5 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, kilka kropel aromatu waniliowego, olej kokosowy do smażenia.

W misce wymieszać mleko z jajkiem i mąką, dodać wiórki, sodę, ksylitol i aromat waniliowy, wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Banany obrać, pokroić w około 1,5-2cm plasterki, włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać tak, by ciasto pokryło wszystkie plasterki i odstawić na około 5 minut. W dużej, nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać około 4 łyżki oleju kokosowego, wykładać krążki i smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano.

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *