Banany w cieście kokosowo-waniliowym

Lubicie banany w cieście? Ja je uwielbiam, ale postanowiłam pokombinować z ciastem i zrobiłam banany w cieście kokosowo-waniliowym. Wyszły pyszne na ciepło i na zimno również smakowały wyśmienicie –  idealne do porannej kawy. Polecam

Składniki:

– 3-4 banany
– 100ml mleka
– 50g mąki kukurydzianej
– 30g wiórków kokosowych
– 1 jajko
– 1,5 łyżki ksylitolu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– kilka kropel aromatu waniliowego
-około 4-5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)

W misce wymieszać mleko z jajkiem i mąką, dodać wiórki, sodę, ksylitol i aromat waniliowy, wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Banany obrać, pokroić w około 1,5-2cm plasterki, włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać tak, by ciasto pokryło wszystkie plasterki i odstawić na około 5 minut. W dużej, nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać około 4 łyżki oleju kokosowego, wykładać krążki i smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.