„Bubliki” twarogowe

Polecam pyszne i zdrowe „bubliki” twarogowe. Spróbujcie koniecznie, są bardzo smaczne i syte.

Składniki na 5 sztuk: 250g miękkiego twarogu półtłustego, 1 jajko, 100g mąki ryżowej, 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia, słodzidło wg smaku, szczypta soli, 1 łyżeczka sezamu.

Wszystkie składniki (oprócz sezamu) połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części. Z każdej części uformować wałeczek i zlepić końce formując krążek. Gotowe krążki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

10 thoughts on “„Bubliki” twarogowe”

  1. Dzień dobry 🙂
    Zrobiłam ciasto na to cudo i zdębiałam. Uformować – hmmm czyli ciasto podobne do kruchego konsystencją biorę w ręcę i robię kółeczko??? Doszłam do wniosku że ryż na mąkę ryżową był lipny więc dosypałam pszennej. Jednak teraz to myślę iż masa była dobra taka lepka i klejąca a formować mogłam łyżką. Tak ?

    1. Dzień dobry 🙂
      Ja formuję zwilżonymi dłońmi lub odwrotnie, oprószam dłonie mąką i w ten sposób formuję. Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od twarogu. Najczęściej używam twarogu firmy Pilos.

  2. Co zrobiłam nie tak? Zgodnie z przepisem. Ciasto było mokre wiec dodałam więcej maki. Uformowałam bajgle i w piekarniku te moje bajgle się jakby roztopiły, rozlały .. 🤣Jakby ser był z lodu… był z lodówki zimny… WTF? Pomocy 🙃

    1. A jaki to był twaróg? Ja zawsze robię z zimnego twarogu, ale może twaróg był po prostu zbyt „mokry”, dlatego potrzebował więcej mąki by pod wpływem temperatury ciasto się nie rozlazło. Ja staram się używać twarogu półtłustego drobno mielonego firmy Pilos, z niego wychodzą najlepsze wypieki 🙂

      1. Była Piątnica Twarog Półtłusty .. wydawał mi się właśnie zbyt suchy ale może moja ocena była zła. Następnym razem dam więcej mąki. W każdym razie moje rozlane placuszki wyszly tez całkiem smaczne 🙃👍 Never give up ☝️

        1. Muszę spróbować zrobić z tego twarogu, zobaczyć jak się ciasto będzie zachowywać. Ale mimo wszystko cieszę się, że rozlane placuszki smakowały 🙂 Mam nadzieję, że następne będą trzymały formę 😉 Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *