„Bubliki” twarogowe

Polecam pyszne i zdrowe „bubliki” twarogowe. Spróbujcie koniecznie, są bardzo smaczne i syte.

Składniki na 5 sztuk: 250g miękkiego twarogu półtłustego, 1 jajko, 100g mąki ryżowej, 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia, słodzidło wg smaku, szczypta soli, 1 łyżeczka sezamu.

Wszystkie składniki (oprócz sezamu) połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części. Z każdej części uformować wałeczek i zlepić końce formując krążek. Gotowe krążki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

4 thoughts on “„Bubliki” twarogowe”

  1. Dzień dobry 🙂
    Zrobiłam ciasto na to cudo i zdębiałam. Uformować – hmmm czyli ciasto podobne do kruchego konsystencją biorę w ręcę i robię kółeczko??? Doszłam do wniosku że ryż na mąkę ryżową był lipny więc dosypałam pszennej. Jednak teraz to myślę iż masa była dobra taka lepka i klejąca a formować mogłam łyżką. Tak ?

    1. Dzień dobry 🙂
      Ja formuję zwilżonymi dłońmi lub odwrotnie, oprószam dłonie mąką i w ten sposób formuję. Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od twarogu. Najczęściej używam twarogu firmy Pilos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *