Chlebek ziołowy z mozarellą

Spróbowalibyście ziołowy chlebek z mozarellą, bekonem i czarnuszką. Idealny danie na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wymyśliłam ten przepis, ponieważ musiałam wykorzystać resztę mozarelli, ale jestem bardzo zadowolona z rezultatu, ponieważ chlebek wyszedł przepyszny

Składniki: 2 jajka, 50g jogurtu naturalnego typu greckiego, 30g mąki ryżowej, 30g mąki kukurydzianej, 2 garście drobno posiekanej kolendry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól i pieprz wg smaku. Dodatkowo: 50g twardej mozarelli, 2 plasterki boczku, 1 łyżka czarnuszki.

Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać mąki, kolendrę, olej i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do małej (14cm!) formy silikonowej (lub zwykłej formy wyścielonej papierem do pieczenia), wyrównać, posypać mozarellą startą na dużych oczkach, wyłożyć bekon i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Chlebek ziołowy z mozarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *