Czebureki z cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami

Kiedy mam ochotę na czebureki, ale nie chcę mi się zagniatać ciasto, wtedy przyrządzam oszukane czebureki z cukinii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam i zachęcam do zrobienia, są przepyszne

Składniki na 8-9 sztuk: 500g cukinii, 100g cebuli czerwonej, 2 jajka, 100ml mleka, 200g mąki ryżowej, 2 garście drobno posiekanej kolendry, 2 garście drobno posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku. Nadzienie dowolne- u mnie dziś mięso mielone smażone na cebuli czerwonej, z pieczarkami i kolendrą. 500g farszu wołowo-wieprzowego, 1 cebula czerwona, 3 pieczarki średniej wielkości, 1/2 pęczka kolendry, garść posiekanego koperku.

Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W misce połączyć cukinię, cebulę, jajka, mleko, olej, mąkę, kolendrę, szczypiorek i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni zeszklić drugą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać mięso, smażyć przez około 5-7 minut, dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę, smażyć przez kolejne 7 minut. Dodać posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.

Nieprzywierającą patelnie (najlepiej małą, o średnicy nie większej niż 16cm) posmarować olejem kokosowym i mocno rozgrzać na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnie wylać cienką porcje „ciasta” i wyrównać, od razu wyłożyć 1-1,5 łyżki nadzienia na jedną połowę, kiedy wierzch się zetnie złożyć czeburek na pół i delikatnie przyklepać by skleić boki. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym z dodatkiem kolendry. Smacznego:)

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *