Marchewkowa fit rolada z twarogiem

Chcecie przepis na marchewkową fit roladę? Nawet jeśli nie chcecie, zostawię go tu na wszelki wypadek

Składniki: 120g marchewki (waga po obraniu i starciu na tarce na drobnych oczkach), 3 małe jajka, 50g mąki kukurydzianej, 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Dodatkowo: 250g twarogu półtłustego, 1 dojrzały banan, 3 łyżki syropu klonowego.

Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do marchewki dodać żółtka, mąkę, ksylitol, cynamon i sodę- wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na matę silikonową (lub papier do pieczenia posmarowany olejem), wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. W tym czasie twaróg zblendować z bananem i syropem. Upieczony płat ciasta delikatnie zrolować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować twarogiem, ponownie zawinąć w roladę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
*Do twarogu można dodać swoje ulubione owoce, syropy, miód, orzeszki. Możecie kombinować wg gustu i własnego smaku.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *