Dziś na śniadanie polecam mini naleśniki kukurydziane o smaku migdałowym. Naleśniki nadziałam serkiem z dodatkiem miodu, ale równie dobrze można je nadziać czym tylko chcecie- owocami, bitą śmietaną, twarogiem albo budyniem. Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki, które z pewnością przypadną do smaku Wam i Waszym dzieciom. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 70ml mleka
– 50g mąki kukurydzianej
– 1 jajko (w moim jajku były dwa żółtka)
– słodzidło wg smaku (dałam 1 łyżeczkę ksylitolu)
– aromat migdałowy wg smaku (można zastąpić innym aromatem wg uznania)
Jajko rozbełtać z mlekiem, słodzidłem i aromatem migdałowym, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
* Z podanych składników wyszło 5 mini naleśników.
*Należy delikatnie mieszać ciasto przed wylaniem na patelnie, ponieważ mąką kukurydziana jest dość ciężka i osiada na dno.
Pingback: Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym | FlyB Kulinaria