Naleśniki gryczane na kefirze

Zamęczę Was tymi naleśnikami, ale dziś mam kolejny przepis na naleśniki dla dbających o linię. Tym razem są to naleśniki gryczane na kefirze. Nadziane surówką z rukoli, pomidorków, kukurydzy i fety smakowały wyśmienicie. Spróbujecie?

Składniki na 5 dużych naleśników (patelnia 24cm): 1 jajko, 100ml kefiru, 80ml gazowanej wody, 60g mąki gryczanej, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jajko rozbełtać z kefirem, wodą, sodą, solą i olejem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *