Kto powiedział, że będąc na diecie nie można zajadać się pysznymi deserami? Kiedy mam ochotę na jakiś zdrowy deser, robię sobie pieczony omlet z makiem. Możecie kombinować z różnymi dodatkami wg smaku i gustu 🙂
Składniki: 2 jajka, 60ml mleka, 3-4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka ksylitolu lub 1,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 pełna łyżka maku mielonego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką, makiem cukrem i proszkiem, dodać pianę z białek, wymieszać (mieszać w jedną stronę). Ciasto przełożyć do małej formy (najlepiej silikonowej, moja ma 16cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Zwykłą formę należy wyścielić papierem do pieczenia. Gotowy, lekko ostudzony omlet posmarowałam twarożkiem wymieszanym mascarpone, przełożyłam bananem i kiwi i polałam syropem z agawy, wyszło przepysznie 🙂