Placek kukurydziano -ryżowy z makiem i bananem

Na drugie śniadanie polecam pyszny placek kukurydziano -ryżowy z makiem i bananem. Lubicie takie wynalazki?

Składniki (forma o średnicy 18cm): 1 jajko, 100g kefiru, 30g mąki ryżowej, 30g mąki kukurydzianej, 20g mielonego maku, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, słodzidło wg smaku i uznania (ja dodałam 2 łyżki syropu żurawinowego), 1 dojrzały banan.

Kefir wymieszać z sodą i odstawić na około 5 minut, następnie dodać resztę składników (oprócz banana), wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy (najlepiej silikonowej), na wierzch wyłożyć plasterki banana i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z miodem lub ulubionym syropem. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *