Na drugie śniadanie polecam pyszny placek kukurydziano -ryżowy z makiem i bananem. Lubicie takie wynalazki?
Składniki (forma o średnicy 18cm):
– 1 jajko
– 100g kefiru
– 30g mąki ryżowej
– 30g mąki kukurydzianej
– 20g mielonego maku
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– słodzidło wg smaku i uznania (ja dodałam 2 łyżki syropu żurawinowego)
– 1 dojrzały banan
Kefir wymieszać z sodą i odstawić na około 5 minut, następnie dodać resztę składników (oprócz banana), wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy (najlepiej silikonowej), na wierzch wyłożyć plasterki banana i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z miodem lub ulubionym syropem.
Smacznego 🙂