Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem

Dziś wpadłam na pomysł na kolejny placek serowy. Tym razem zrobiłam placek z baaaaardzo smacznym wnętrzem 😀 Kilka dni temu zrobiłam dżem jeżynowy, a że nikt z domowników (oprócz mnie) za bardzo nie lubi tego dżemu, to postanowiłam zrobić placek z tym pysznym nadzieniem 🙂 Wy możecie dodać do środka swój ulubiony gęsty dżem. Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki (patelnia 16cm):

– 1 jajko

– 80ml mleka
– 40g sera gouda
– 100g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku (u mnie ksylitol)
– 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu (u mnie jeżynowy)

Jajko rozbełtać z mlekiem i słodzidłem. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm) nieprzywierającą patelnię posmarować ulubionym tłuszczem, mocno rozgrzać, zmniejszyć ognień, wyłożyć połowę ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Na wierzch dżemu wyłożyć resztę ciasta i rozprowadzić tak, aby pokryło cały dżem. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 5-7 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem
Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem
Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem
Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem
Please follow and like us:

5 thoughts on “Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem”

  1. Pingback: Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.