Takie piękne słoneczko dziś świeciło, że postanowiłam przenieść je na talerz, dlatego na śniadanko zrobiłam pyszny „torcik” dyniowo-waniliowy. To kolejny fit przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu
Składniki:
– 200g pieczonej dyn
– 2 jajka
– 40g cukru trzcinowego ( jeśli dynia jest bardzo słodka można nie dodawać cukru lub dodać inne słodzidło wg uznania)
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 100g mąki kukurydzianej
– 50ml kefiru (temperatury pokojowej)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
– 100g jogurtu typu greckiego
– 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy).
Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron na rumiano, po około 2-3min z każdej strony. Ciasto wykładać dużą łyżką, delikatnie przyklepując tak, aby powstał większy placek.
Jogurt wymieszać z dżemem, posmarować kolejno placki tworząc „torcik” lub podawać osobno z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂