Placki jabłkowo-bananowe na mące kokosowej

Dzień dobry 🙂 Mam nadzieję, że Wasze dzieci są bardziej litościwe od mojego Synka i w weekendy wstają ciut później, niż mój. Dziś Prezes obudził mnie o 5.40 i stwierdził, że już się wyspał i koniecznie musi iść się bawić. W takie dni zawsze mam ochotę na śniadanie na słodko, aby choć troszkę umilić sobie tak wczesne budzenie 😀 Dziś wymyśliłam placki jabłkowo-bananowe z dodatkiem mąki kokosowej. W połączeniu z syropem z agawy smakowały wyśmienicie. Polecam 🙂

Składniki na około 10 sztuk: 1 średnie jabłko starte na tarce na drobnych oczkach (u mnie wyszło 110g), 2 jajka, 50g jogurtu typu greckiego (temperatury pokojowej), 20g mąki kokosowej, 1 średni banan (u mnie 100g po obraniu), 1/2 łyżeczki cynamonu,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na około 5 minut, dodać jajka, jabłko, mąkę, cynamon, i banana pokrojonego w cienkie krążki. Wszystko dokładnie, ale też bardzo delikatnie wymieszać i smażyć na minimalnym ogniu, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
*Do swoich placków nie dodawałam żadnego słodzidła dlatego polałam je syropem z agawy. Wyszło bardzo smacznie 🙂
Udanej niedzieli wszystkim życzę 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Placki jabłkowo-bananowe na mące kokosowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *