Placki serowe z pieczarkami i porem

Dziś przedstawiam kolejną propozycję na w miarę zdrowe, w miarę dietetyczne, bezglutenowe placki serowe z warzywami. Takie małe sprzątanie lodówki 🙂 Placki te są bardzo sycące i dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam 🙂

Składniki na 6 placków:

– 60g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 100g pieczarek
– kawałek pora (60g-około 10cm)
– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 50g mąki (u mnie kukurydziana)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta i pieprz)


Pieczarki oczyścić, por umyć dokładnie i osuszyć. Pora pokroić na bardzo cienkie paski, im cieniej tym lepiej. Posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Pieczarki i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać resztę składników i wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Ciasto wykładać łyżką (po 2 łyżki stołowe na 1 placek) i formować okrągłe placki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Placki serowe z pieczarkami i porem
Placki serowe z pieczarkami i porem
Placki serowe z pieczarkami i porem
Placki serowe z pieczarkami i porem
Please follow and like us:

3 thoughts on “Placki serowe z pieczarkami i porem”

  1. Kolejny przepis wypróbowany 🙂
    Przepyszne, mięciutkie, bardzo wyraziste w smaku, no cóż powiedzieć: poprostu REWELACJA !!!
    Coś pysznego, Dziękuję Arminko za kolejny przepis 👍🌹❤️❤️❤️😘

  2. Pingback: Placki serowe z pieczarkami i porem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.