Rolada omletowa na słodko

Któregoś pięknego dnia miałam ochotę na coś słodkiego i upiekłam roladę bezglutenową z ciasta na omlet. Wyszło pysznie i pewnie często będę wracać do tego przepisu. Spróbujecie? 🙂

Składniki: 2 jajka, 60ml mleka, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich (bezglutenowych), 1 łyżka ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatki wg uznania.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka połączyć z resztą składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z ciastem, mieszając w jedną stronę. Blachę wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową, wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, lekko ostudzić, zrolować i odstawić na 2-3 minuty. Następnie rozwinąć roladę, posmarować ulubionym jogurtem, dżemem lub miodem i zawinąć ponownie. Swoją roladę posmarowałam jogurtem zblendowanym z bananem i twarogiem półtłustym.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *