Jeżeli macie ochotę na lekki obiad bez mięsa, to te ryżowo-brokułowe muffinki idealnie nadadzą się na taki właśnie obiad. Można je podawać na ciepło i na zimno z ulubionymi warzywami. Ja muffinki podałam na ciepło z zasmażaną kapustą pekińską, którą uwielbiam 🙂
Składniki na 8 muffinek: 150g ugotowanego i wystudzonego ryżu, 250g ugotowanych al dente brokułów, 1 duża kulka mozarelli (125g), 2 jajka, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, sól i pieprz wg smaku.
Brokuły pokroić w drobną kostkę i lekko odcisnąć z nadmiaru płynu, mozarellę również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Przełożyć do foremek silikonowych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Bardzo smaczne, proste i w miarę dietetyczne danie i idealnie łączy się z kapustą zasmażaną z warzywami, polecam 🙂