Zamknięty placek z warzywami i cheddarem

Taki obiad sobie dziś wymyśliłam – zamknięty placek na kefirze i jogurcie greckim, mące ryżowej i gryczanej z warzywami i cheddarem. Pyszne połączenie i nie trzeba zagniatać ani wyrabiać ciasto, ponieważ to ciasto jest lejące się i bardzo delikatne. Mój dzisiejszy eksperyment uważam za bardzo udany, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem 🙂

Składniki: 200g jogurtu typu greckiego, 100ml kefiru (u mnie 1,5%), 1 jajko, 50g mąki ryżowej, 50g mąki gryczanej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Dodatkowo: 200g pieczarek, 150g cukinii, 1 cebula czerwona, garść drobno posiekanej pietruszki, 100g sera cheddar, przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, sól, pieprz, kurkuma).

Kefir i jogurt powinny być temperatury pokojowej. Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut, dodać kefir, jajko, sól i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. W tym czasie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę na mocno rozgrzanym ulubionym tłuszczu (ja smażyłam na maśle klarowanym), dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 5 minut, dodać pieczarki, pokrojone w kostkę, smażyć przez kolejne 5-7 minut. Następnie dodać pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Cheddar zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Silikonową formę (średniego rozmiaru) posmarować masłem klarowanym, wylać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić po całej formie, wyłożyć ser, następnie wyłożyć nadzienie, wylać resztę ciasta i równomiernie rozprowadzić tak, aby ciasto przykryło całe nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *