Taki obiad sobie dziś wymyśliłam – zamknięty placek na kefirze i jogurcie greckim, mące ryżowej i gryczanej z warzywami i cheddarem. Pyszne połączenie i nie trzeba zagniatać ani wyrabiać ciasto, ponieważ to ciasto jest lejące się i bardzo delikatne. Mój dzisiejszy eksperyment uważam za bardzo udany, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem 🙂
Składniki:
– 200g jogurtu typu greckiego
– 100ml kefiru (u mnie 1,5%)
– 1 jajko
– 50g mąki ryżowej
– 50g mąki gryczanej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 200g pieczarek
– 150g cukinii
– 1 cebula czerwona
– garść drobno posiekanej pietruszki
– 100g sera cheddar
– przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, sól, pieprz, kurkuma)
Kefir i jogurt powinny być temperatury pokojowej. Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut, dodać kefir, jajko, sól i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. W tym czasie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę na mocno rozgrzanym ulubionym tłuszczu (ja smażyłam na maśle klarowanym), dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 5 minut, dodać pieczarki, pokrojone w kostkę, smażyć przez kolejne 5-7 minut. Następnie dodać pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Cheddar zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Silikonową formę (średniego rozmiaru) posmarować masłem klarowanym, wylać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić po całej formie, wyłożyć ser, następnie wyłożyć nadzienie, wylać resztę ciasta i równomiernie rozprowadzić tak, aby ciasto przykryło całe nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.