Chcę podzielić się przepisem na bardo smaczną babkę na mascarpone. Babka ta jest niezwykle mięciutka, delikatna, mega maślana i po prostu przepyszna. Swoją babkę zrobiłam ze skórką cytrynową, ale równie dobrze można ją zrobić ze skórką pomarańczową i wyjdzie równie pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 250g serka mascarpone
– 3 jajka
– 210g mąki pszenicznej (u mnie tortowa)
– 70g miękkiego masła
– 80g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki należy zwiększyć ilość cukru)
– 2 łyżki skórki z cytryny (około 8g)
– 15g proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 20g czekolady (u mnie mleczna)
Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Dodać mascarpone i ubić na jednolitą masę. Stopniowo (na 2 lub 3 razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, ubijając po każdym dodaniu mąki. Dodać skórkę z cytryny i czekoladę pokrojoną w kostkę i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego 🙂
Pingback: Babka cytrynowa z kawałkami czekolady na mascarpone | FlyB Kulinaria
Witaj. Zrobiłam dziś tę babkę, ale dałam mniej proszku do pieczenia bo 15 g na 20 dag maki wydawało mi się za dużo. Nie wiem jak wyszła, bo jest jeszcze gorąca. Czy ten proszek powinien być w takiej ilości? Miałam też wątpliwości co do ilości masła-70 G?
Witam 🙂 U mnie proszku było równo 15g i równo 70g masła i babka wyszła puszysta i bardzo maślana. Nam wszystkim bardzo smakowała 🙂