Co powiecie na uniwersalne, bardzo szybkie ciasto, które idealnie łączy się z różnymi owocami. Piekłam już takie ciasto z kwaśnymi jabłkami i cynamonem – było pyszne i zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam pstryknąć ani jednego zdjęcia 🙂 Tym razem upiekłam brzoskwiniowe ciasto z migdałami. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 średnich brzoskwiń
– 20g masła
– 4 łyżki migdałów w płatkach
Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Małą formę (16-18cm, najlepiej silikonową) posmarować masłem (dno oraz boki), posypać migdałami i ułożyć brzoskwinie. Jajka ubić z cukrem, dodać proszek do pieczenia przesiany razem z mąką i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać ciasto na brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Lekko ostudzone ciasto przełożyć na paterę odwracając owocami do góry. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem i migdałami w płatkach. Smacznego 🙂