Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i mascarpone

Komu osłodzić środę? 🙂 Podzielę się przepisem, który wymyśliłam z tego, co miałam pod ręką Szybkie, proste i bardzo smaczne ciacho bez pieczenia, które przygotujecie w 15 minut bez żadnych blenderów i mikserów. Jedyny minus to to, że trzeba je odstawić na minimum 3 godziny, aby się „przegryzło”. Najlepiej zrobić ciacho wieczorem i odstawić na całą noc do lodówki.

Składniki na wąską, prostokątną formę z odpinanym dnem (30×11): 40szt herbatników, 250g mascarpone, 350g kajmaku, 250g homogenizowanego serka naturalnego (7,5%tłuszczu), 60g orzechów włoskich lub jakichkolwiek innych, 300g pszenicy w miodzie, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 kubek wrzątku.

Zaparzyć kawę i lekko wystudzić.
Mascarpone połączyć z kajmakiem, serkiem i drobno posiekanymi orzechami i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Herbatniki ( u mnie wyszło po 8 szt na każdą warstwę) zanurzyć w cieplej kawie i wyłożyć dno formy, posmarować kremem. Powtórzyć czynności aż do wyczerpania herbatników. Ostatnią warstwę herbatników posmarować obficie kremem i wyrównać. Odstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąc z lodówki, delikatnie uwolnić nożem od brzegów formy, obsypać górę i boki pszenicą w miodzie i gotowe 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *