Kiedy dusza pragnie czegoś słodkiego, a waga przypomina, że lato nie za górami, wtedy na stół wjeżdża zapiekanka twarogowa bez cukru i mąki – taki oszukany sernik cytrynowy z makiem ? Lubicie takie wynalazki?
Składniki (forma 18cm):
– 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos)
– 3 jajka
– skórka z jednej cytryny
– 20g maku mielonego
– 20g skrobi kukurydzianej
– słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu)
– ekstrakt wanilii wg smaku
Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki. W końcu wyjąć delikatnie ciepły sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego 🙂
Pingback: Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny | FlyB Kulinaria
W przepisie chodzi o skrobię czy mąkę kukurydzianą?
Chodzi o skrobię, tak, jak jest napisane w przepisie 🙂
Dziękuję, chciałam się upewnić 🙂
🙂