Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie

Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko kilka minut, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, upiec i udekorować wg uznania. Można dodać do ciasta kawałki czekolady, lub po wystudzeniu przekroić na pół i posmarować ulubionym dżemem. Kombinacji jest sporo i za każdym razem wyjdzie pyszne ciasto, które jest niezwykle puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie 🙂


Składniki:


– 250g ricotty
– 200g cukru
– 3 jajka
– 100g miękkiego masła
– 55g kakao
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 10g proszku do pieczenia



Ricottę połączyć z cukrem i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać jajka, energicznie wymieszać. Miękkie masło pokroić w kostkę, dodać do masy i również wymieszać dokładnie. Następnie dodać przesiane kakao, razem z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką Ja piekłam w formie silikonowej więc niczym nie smarowałam ani wykładałam papierem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu udekorować wg uznania- posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego 🙂

Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie
Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie
Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie
Please follow and like us:

1 thought on “Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie”

  1. Pingback: Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.