Co tu dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. A teraz muszę zapisać wszystko, aby nie zapomnieć przepisu, bo wyszło fajne ciacho 🙂
Składniki na ciasto:
– 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej)
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 100g zimnego masła
– 100g cukru pudru
– szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
– 2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– ziarenka z jednej laski wanilii
Polewa orzechowa:
– 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie)
– 125g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 3-4 łyżki miodu
Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zgłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąc i wystudzić na kratce.
Wszystkie składniki na krem budyniowy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Póki budyń stygnie zrobić polewę z orzechów. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę smażyć cały czas mieszając.
Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy i wyrównać. Przed podaniem schodzić przez około 1,5 godziny. Smacznego 🙂
Pingback: Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym | FlyB Kulinaria