Wczorajsze rogaliki rozeszły się w tempie ekspresowym, dlatego dziś upiekłam te pyszne ciasteczka kokosowe – idealne do porannej kawki 🙂 Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
– 2 jajka
– 15g wiórków kokosowych + odrobina do posypania ciasteczek
– słodzidło wg smaku (u mnie 40g cukru trzcinowego, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to należy dodać trochę więcej słodzidła)
– 2 łyżki kefiru
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 80g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka rozbełtać z kefirem, olejem, wiórkami i słodzidłem. Dodać obie mąki i proszek do pieczenie i zagnieść miękkie ciasto, które będzie delikatnie się kleiło do rąk. Dłonie oprószyć mąką, z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki i delikatnie spłaszczać formując ciasteczka. Wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego 🙂




Pingback: Ciasteczka kokosowe | FlyB Kulinaria