Ciasteczka kokosowe

Wczorajsze rogaliki rozeszły się w tempie ekspresowym, dlatego dziś upiekłam te pyszne ciasteczka kokosowe – idealne do porannej kawki 🙂 Spróbujcie koniecznie!


Składniki:

– 2 jajka
– 15g wiórków kokosowych + odrobina do posypania ciasteczek

– słodzidło wg smaku (u mnie 40g cukru trzcinowego, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to należy dodać trochę więcej słodzidła)
– 2 łyżki kefiru
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 80g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka rozbełtać z kefirem, olejem, wiórkami i słodzidłem. Dodać obie mąki i proszek do pieczenie i zagnieść miękkie ciasto, które będzie delikatnie się kleiło do rąk. Dłonie oprószyć mąką, z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki i delikatnie spłaszczać formując ciasteczka. Wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego 🙂

Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe
Please follow and like us:

1 thought on “Ciasteczka kokosowe”

  1. Pingback: Ciasteczka kokosowe | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.