Bardzo lubię smak bananów wymieszany z pastą orzechową i dziś postanowiłam połączyć te dwa smaki z gorzką czekoladą i zrobić domowe cukierki, które wyszły pyszne. Spróbujecie? 😉
Na początek proponuję zrobić domową pastę orzechową. Ja robię ze smażonych orzeszków ziemnych, które blenduję z odrobiną soli himalajskiej. Pasta orzechowa, to jest ten stan i konsystencja zmielonych orzechów, która po kilku następnych obrotach zmienia się w masło orzechowe 🙂 Czasami robię pastę z drobinkami orzechów, wtedy do pasty dodaję bardzo drobno posiekane orzeszki i mieszam dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło. Skoro już wiecie jak zrobić domową pastę orzechową, możemy przejść do przepisu 🙂
Składniki:
– 2 banany
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
– pasta orzechowa
Banany obrać i pokroić w plasterki. Na jeden plasterek nakładać pastę orzechową, przykrywać drugim plasterkiem, delikatnie przyciskać i odkładać na tackę lub talerz. Banany przygotowane w ten sposób włożyć do zamrażarki na około 10-15 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Podmrożone cukierki zanurzać w czekoladzie i odkładać na talerz posmarowany oliwą lub wyścielony folią spożywczą. Przygotowane w ten sposób cukierki odstawić do lodówki na około 30-40 minut, aby czekolada zastygła. Gotowe cukierki przechowywać w lodówce do dwóch dni. Smacznego 🙂