Jeśli szukacie nowego pomysłu na mięso mielone, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie, pyszne, a „poduszka” z warzyw idealnie smakuje z każdym dodatkiem, z którym zdecydujecie podać te kotleciki. Dzisiejszy przepis- to moja kolejna, bardzo udana improwizacja. Polecam 🙂
Składniki na 7 kotlecików:
– 500g mięsa z indyka (u mnie kawałek uda i kawałek piersi)
– 150g cukinii
– 50g kaszy kuskus
– 1 cebula zwykła
– 3 ząbki czosnku
– garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)
– przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, czubryca zielona, kurkuma, sól i pieprz)
Składniki na sos:
– 2 cebule czerwone średniej wielkości
– 1 duża marchewka
– 150g koncentratu pomidorowego Pudliszki
– 300ml wody
– 1 łyżka masła lub oleju (u mnie masło klarowane)
– 1,5 łyżki cukru
– garść drobno posiekanego koperku
– sól i pieprz wg smaku
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na około 5-7 minut. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W dużej misce połączyć mięso, cukinię, kuskus, posiekaną zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 7 równych części i uformować podłużne kotleciki (paluszki). Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i obsmażyć kotleciki z każdej strony na suchej patelni na mocnym ogniu. Obsmażone kotleciki wyjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić tłuszcz, i zeszklić czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski. Dodać marchewkę startą na tarce na dużych oczkach i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 7 minut, aż marchewką nieco zmięknie.
W miseczce wymieszać koncentrat z wodą, cukrem, przyprawami i posiekanym koperkiem, dodać sos na patelnie i wszystko dokładnie wymieszać. Kotleciki wyłożyć na warzywa, delikatnie zanurzyć w sosie i dusić na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pingback: Kotleciki/paluszki z indyka z dodatkiem cukinii i kuskusu | FlyB Kulinaria