Prosty przepis na pyszny, orzeźwiający obiad z udziałem kurczaka w marynacie cytrynowej – idealny na lekki, letni obiad. Dostałam do wypróbowania sok cytrynowy firmy „Limmi” i zrobiłam marynatę na bazie tego soku. Mięso wyszło przepyszne, mięciutkie i delikatne. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1kg mięsa z kurczaka (u mnie udka i piersi)
– 50ml soku z cytryny (u mnie sok firmy Limmi)
– 50g masła
– 2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 3-4 łyżeczki suszonego tymianku
– 2- 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
Masło roztopić i wystudzić, dodać skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym nożem zrobić głębokie nakłucia. Kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marynatę i dokładnie wmasować marynatę w mięso. Zamarynowane mięso włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na 1,5-2h). Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35- 4o minut. W trakcie pieczenia, polecam 2-3 razy polać mięso marynatą. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Tak jak postanowiłam i tak zrobiłam ? wypróbowałam kurczaka w marynacie cytrynowej i wcale nie pożałowałam, jest rewelacyjny….. niby proste danie, ale jak marynata zmienia smak dania.. ? ? ? polecam jest wyśmienity, wspaniały jak zresztą wszystko na tym blogu.. dzięki za wspaniałe przepisy ❤️
Ślicznie dziękuję za miłe słowa i kolejny wypróbowany przepis ???