Nie miałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis 😉
Składniki na 2-3 porcje:
– 2 duże filety z piersi kurczaka
– 70ml śmietanki 12%
– 30g wiórków kokosowych
– 40g mąki ryżowej
– 1 jajko
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, imbir, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, sól)
Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wyłożyć kawałki kurczaka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, resztki ciasta wyłożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi składnikami.
Smacznego 🙂
Pingback: Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym | FlyB Kulinaria