Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym

Nie miałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis 😉


Składniki na 2-3 porcje:


– 2 duże filety z piersi kurczaka
– 70ml śmietanki 12%
– 30g wiórków kokosowych
– 40g mąki ryżowej
– 1 jajko

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, imbir, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, sól)


Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wyłożyć kawałki kurczaka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, resztki ciasta wyłożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi składnikami.
Smacznego 🙂

Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym
Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym
Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym
Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym
Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym”

  1. Pingback: Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here