Lubicie potrawy z piersi indyka ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się przepisem na prostą i bardzo smaczną potrawkę z indyka, która idealnie nadaję się na obiad w takie dni, kiedy nie ma czasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 300g filetów z piersi indyka
– 2 duże marchewki
– 1 cebula
– garść orzechów włoskich
– 200ml białego wina wytrawnego
– garść drobno posiekanej pietruszki
– garść drobno posiekanego koperku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)
Cebule pokroić w bardzo cienkie piórka, marchewkę umyć i obrać. Pokroić wzdłuż na cienkie paski używając do tego obieraczki do warzyw. Mięso pokroić w paski w poprzek włókien. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebule, dodać marchew i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy marchewka delikatnie zmięknie dodać mięso i smażyć przez około 10 minut, następnie wlać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut. Dodać przyprawy, zieleninę i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i podawać z ulubionymi dodatkami. Potrawka ta idealni smakuje z ryżem brązowym, jaśminowym a także z kaszą bulgur. Polecam 🙂