Uwielbiam chaczapuri i kiedy nie mam czasu na długie wyrabianie ciasta, zawsze sięgam po ten prosty przepis na ekspresowe chaczapuri. Spróbujcie raz, a z pewnością pokochacie ten smak, delikatność i łatwość wykonania. Przy dzisiejszym kucharzeniu pomagał mi mój wspaniały mały Kuchcik. Uformował dwa placki, więc sami widzicie, jakie to jest dziecinnie proste 😉 Ten przepis, to świetny patent na „posprzątanie” lodówki z zalegających w niej serów. Ja zrobiłam mieszankę serową mieszając twardą mozarellę, z goudą i fetą – wyszło przepysznie. Polecam 🙂
Składniki:
– 350-370g mąki pszennej (u mnie tortowa) + mąka do podsypania przy wałkowaniu
– 55g masła
– 125ml kefiru
– 125ml śmietany (u mnie 12%)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
– 150g sera feta
– 150g sera żółtego (u mnie gouda)
– 150g twardej mozarelli
– 3 łyżki śmietany
– sól wg smaku
Masło rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą i sodą. Dodać masło, wymieszać dokładnie, aż całość trochę się spieni. Następnie stopniowo dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać śmietanę, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1cm. Na środku umieścić 1-2 kopiaste łyżki nadzienia, zostawiając brzegi wolne. Podnieść brzegi, zawinąć ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlepić podniesione brzegi, następnie spłaszczyć ręką by uzyskać okrągły placek wypełniony serem. Czynność powtórzyć z każdą częścią ciasta uzyskując 4 placki.
Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Placki wykładać szwem do dołu, smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 4-5 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty bez pokrywki. Gotowe chaczapuri posmarować masłem i podawać z ulubionym sosem i warzywami.
Smacznego 🙂
Pingback: Ekspresowe chaczapuri | FlyB Kulinaria