Jeżeli kiedykolwiek byliście w Armenii, powinniście byli zauważyć, że ormianie uwielbiają bakłażany. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem bakłażanów. Prawdę powiedziawszy bakłażany w Armenii całkowicie różnią się smakiem od tych, które są dostępne w Polsce, ale mimo wszystko, ja uwielbiam to warzywo. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszną potrawę kuchni ormiańskiej 🙂
Składniki:
– 300g bakłażanów (2 średnie)
– 400g ziemniaków
– 150g zielonej fasolki
– 1 duża papryka czerwona lub żółta
– 2 cebule (średniej wielkości)
– 4 pomidory (średniej wielkości)
– 40ml oleju
– zielenina (u mnie koperek, kolendra, pietruszka)
– sól wg smaku
Bakłażany wyszorować, osuszyć, pokroić w krążki, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki pokroić w kostkę, fasolę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w grubsze paski, zieleninę drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie warzywa i zielenię podzielić na dwie części. Połowę oleju wlać do dużego garnka z grubym dnem, wyłożyć w jeden rząd połowę bakłażanów. Na bakłażany wyłożyć połowę ziemniaków, fasoli, papryki, cebuli i pomidorów. Posypać połową zieleniny i posolić.
Następnie polać resztą oleju i w ten sam sposób wyłożyć resztę warzyw. Posypać zieleniną i posolić. Do warzyw wlać około 150ml wody, NIE MIESZAĆ! Garnek przykryć pokrywką z dziurką i dusić ajlazan na bardzo małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, do gotowości. Gotowy ajlazan przełożyć na talerz (ostrożnie, aby warzywa zachowały swój kształt). Podawać z pieczywem lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego 🙂
Pingback: Ajlazan- ormiańskie ragout warzywne z bakłażanem i fasolką zieloną | FlyB Kulinaria
Kolejny przepis wybróbowany, Armi rewelacja, jadłam, jadłam, jadłam i nie mogłam się najeść, dokładka za dokładką ???
Kolendra dodała „szpanu” smak cudowny, polecam wszystkim, pycha ? ? ?
Kochana, pięknie dziękuję za kolejny przepis i foto relację 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowało. Ja też ciągle biegam po dokładkę, kiedy robię Ajlazan 🙂
Poraz kolejny u mnie Aljazan, przepyszny, jak zwykle nie mogłam się oderwać od garnka…. Polecam, ten kto nie spróbuje nie będzie wiedział co stracił… Pyyychota.. ? ? ?
Kochana, pięknie dziękuję ? Cieszę się, że Wam smakuje ??