Przepis na tę pyszną zapiekankę wzięłam z ormiańskiej książki kucharskiej. Przepis jest banalnie prosty, ale zapiekanka ta wychodzi bardzo smaczna, a także idealnie się nadaję do wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku 🙂
Składniki:
– 500g ugotowanej wołowiny
– 300g ugotowanych ziemniaków
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra)
– sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo kurkuma)
– 40g masła klarowanego
– 20g bułki tartej
Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę ułożyć równą warstwą w formie. Wierzch wyrównać, posmarować jajkiem, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić i polać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowy Armłow pokroić na porcję i podawać ze śmietaną.
Smacznego 🙂
Pingback: Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny | FlyB Kulinaria
To danie wygląda naprawdę wytrawnie. Spróbuję!
Dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂