Chochob- potrawka z kurczaka z granatem

Chcę podzielić się z Wami przepisem na potrawę kuchni ormiańskiej o śmiesznej nazwie Chochob Łączyliście kiedyś kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania

Składniki na 2 porcje:
– 500g mięsa z kurczaka (dowolne części, ja dziś użyłam 2 filety)
– ziarenka z jednego granatu (około 200g)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 garście posiekanego koperku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru
– sól wg smaku
– 20g masła
– 2 łyżki oleju.

Mięso pokroić na około 3-3,5cm kawałki. Cebulę pokroić w cienkie pióra, podsmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, dodać kurczaka i obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać ziarenka granatu i cienko pokrojony czosnek, wymieszać i dusić pod pokrywką przez około 10-15 minut, aż ziarenka granatu zmienią kolor i staną się całkowicie białe. Po tym czasie przyprawić potrawę, dodać posiekany koperek, wymieszać i podawać z ulubionymi dodatkami

*Najlepiej tę potrawę przyrządzać z całego kurczaka, dzieląc go na małe kawałki. Potrawa będzie bardziej soczysta i jeszcze smaczniejsza

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *