Jeśli lubicie paprykę i marchewkę, tak, jak ja lubię te warzywa, to polecam Wam ten przepis na Gazarow Bibar- ormiańską zakąskę, którą kiedyś wekowali na zimę. Gazar to po ormiańsku marchewka, a Bibar- papryka. Ta zakąska to po prostu mieszanka marchewki z papryką Ja uwielbiam tę potrawkę na ciepło, na zimno, jako dodatek do kaszy czy ziemniaków albo z chlebkiem. Po prostu pycha, spróbujcie koniecznie
Składniki:
– 100 ml oleju
– 200g cebuli ( użyłam czerwonej)
– 500g marchewki
– 250g papryki
– 1 mała ostra papryczka
– 100g przecieru pomidorowego
– 125 ml wody
– pół łyżki soli
– około 40g zieleniny (koperek, pietruszka, kolendra).
Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i paprykę pokroić kostkę. W dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę razem z marchewką, smażyć przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5-7 minut.
Następnie dodać przecier i wodę, wymieszać, dusić przez 7 minut, dodać sól i posiekaną zieleninę, wymieszać i zajadać
Po prostu mega smak???
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ja dziękuje za proste i przesmaczniaste przepisy z wielką przyjemnością je wypróbowuje 🙂
Miło mi to czytać, dziękuję 🙂
No i ja wypróbowałam ? i cóż mogę rzec?….. Nie mam słów aby opisać co poczułam na podniebieniu??….. RREWELACJA !!!…. nie mogłam się najeść…. coś pysznego ?????? dziękuję za kolejny przepis??
Baaaaardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Ja też za każdym razem biorę dokładkę, kiedy robię tę potrawkę 🙂