Gazarow Bibar- ormiańska zakąska z papryki i marchewki

Jeśli lubicie paprykę i marchewkę, tak, jak ja lubię te warzywa, to polecam Wam ten przepis na Gazarow Bibar- ormiańską zakąskę, którą kiedyś wekowali na zimę. Gazar to po ormiańsku marchewka, a Bibar- papryka. Ta zakąska to po prostu mieszanka marchewki z papryką Ja uwielbiam tę potrawkę na ciepło, na zimno, jako dodatek do kaszy czy ziemniaków albo z chlebkiem. Po prostu pycha, spróbujcie koniecznie
Składniki: 100 ml oleju, 200g cebuli ( użyłam czerwonej), 500g marchewki, 250g papryki, 1 mała ostra papryczka, 100g przecieru pomidorowego, 125 ml wody, pół łyżki soli, około 40g zieleniny ( koperek, pietruszka, kolendra).

Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić pokroić w drobną kostkę, marchewkę i paprykę pokroić kostkę. W dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę razem z marchewką, smażyć przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5-7 minut. Następnie dodać przecier i wodę, wymieszać, dusić przez 7 minut, dodać sól i posiekaną zieleninę, wymieszać i zajadać

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *