Chcę podzielić się z Wami przepisem na potrawę kuchni ormiańskiej o śmiesznej nazwie Hochop 🙂 Łączyliście kiedyś kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi)
– 6 dużych cebul
– 1 duży granat
– sól i pieprz, ziarenka kolendry wg smaku
– 100ml białego wina wytrawnego
Cebule pokroić w cienkie pióra. Granat obrać. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać. Mięso wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie, skórką do dołu. Obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony do chrupiącej skórki. Obsmażone mięso wyłożyć na talerz. Po wyjęciu całego kurczaka, na patelnie wyłożyć cebule i smażyć do momentu, aż cebula uzyska ładny karmelowy/złoty kolor. Następnie dodać sól, pieprz i ziarenka kolendry, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać kurczaka, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie dodać ziarenka granatu, część ziarenek rozgnieść łyżka, dodać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 7-10 minut. Hochop podawać z gotowanymi ziemniakami i pieczywem.
Smacznego 🙂
Aż zrobiłem się głodny… Po prostu cudownie to wygląda!
Pięknie dziękuję i polecam. Prosty przepis a kurczak wychodzi baaaardzo smaczny 🙂