Kiedy nie mam pomysłu na obiad i nie mam czasu na zbyt długie zastanowienie się nad tym co ugotować, wtedy zazwyczaj robię tę pyszną i prostą i bardzo szybką potrawę kuchni ormiańskiej o wdzięcznej nazwie „Kurczak po Aararacku”. Trzy składniki, troszkę przypraw i mamy super potrawę, przygotowanie której zajmuje tyko 25 minut 🙂
Składniki na dwie porcje:
– 300g filetów z piersi kurczaka
– 1 cebula średniej wielkości
– około 300- 350g pieczarek średniej wielkości
– 1 łyżeczka cynamonu
– sól i pieprz wg smaku
– 2 łyżki oliwy
Cebulę, pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, pokrojone w nie za dużą kostkę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać pieczarki pokrojone w sporą kostkę, sól, pieprz wg smaku i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Podawać z ryżem w szafranie lub ziemniaczkami smażonymi, te dodatki najbardziej pasują do kurczaka po Araracku. Smacznego
Pychota, kolejne danie, które zasmakowało tak?!! , że na drugi dzień potórzyłam i z wielkim apetytem zjedliśmy, no i będzie częściej gościło u nas…. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Polecam! pyyycha… cynamon zrobił robotę.. mniam… ??
Kochana, dziękuję za zaufanie i kolejny wypróbowany przepis i piękne zdjęcie! Baaardzo się cieszę, że smakowało :*
Kolejny raz zjedzone z wielkim apetytem ? pysznie, prosto, szybko i rewelacja smakowa…. Pyyycha ? ?
Ślicznie dziękuję za piękne zdjęcie 🙂 Cieszę się, że kurczak po Araracku smakuje 🙂