Kurczak po Araracku

Kiedy nie mam pomysłu na obiad i nie mam czasu na zbyt długie zastanowienie się nad tym co ugotować, wtedy zazwyczaj robię tę pyszną i prostą i bardzo szybką potrawę kuchni ormiańskiej o wdzięcznej nazwie „Kurczak po Aararacku”. Trzy składniki, troszkę przypraw i mamy super potrawę, przygotowanie której zajmuje tyko 25 minut 🙂

Składniki na dwie porcje:
– 300g filetów z piersi kurczaka
– 1 cebula średniej wielkości
– około 300- 350g pieczarek średniej wielkości
– 1 łyżeczka cynamonu
– sól i pieprz wg smaku
– 2 łyżki oliwy

Cebulę, pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, pokrojone w nie za dużą kostkę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać pieczarki pokrojone w sporą kostkę, sól, pieprz wg smaku i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Podawać z ryżem w szafranie lub ziemniaczkami smażonymi, te dodatki najbardziej pasują do kurczaka po Araracku. Smacznego

Please follow and like us:

4 thoughts on “Kurczak po Araracku”

  1. Pychota, kolejne danie, które zasmakowało tak?!! , że na drugi dzień potórzyłam i z wielkim apetytem zjedliśmy, no i będzie częściej gościło u nas…. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
    Polecam! pyyycha… cynamon zrobił robotę.. mniam… ??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.