Łobachaszu – Ormiańska zupa z czerwonej fasoli

Lubicie zupy? Chcę podzielić się z Wami przepisem na Łobachaszu- Ormiańską zupę z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, lekko zmodyfikowaną przez moją rodzinę To jedna z moich ulubionych zup, którą uwielbiam i polecam do wypróbowania. Zazwyczaj gotuję czerwoną fasolę i dopiero potem przyrządzam zupę, ale dziś nie miałam czasu i padło na fasolę z puszki i też wyszło bardzo smacznie 🙂

Składniki na 3-4 porcje: 200g wołowiny, 700ml wywaru wołowego, 1 cebula, 2 puszki czerwonej fasoli, garść (porządna) orzechów włoskich, 1 łyżka soli, 1-1,5 łyżeczki papryki ostrej, garść posiekanej kolendry, 2 łyżki oliwy.

Wołowinę ugotować, wywar przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku podgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Fasolę z jednej puszki (razem z płynem) przelać do miseczki i zblendować. Dodać drugą puszkę fasoli (razem z płynem) i puree z fasoli do cebuli, wlać przecedzony wywar, dodać posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę wołowinę. Przyprawić, dodać kolendrę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Najlepiej smakuję na drugi dzień, ale dziś też zjedliśmy ze smakiem, polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *