Widzę, że podobają Wam się przepisy na ormiańskie potrawy, prawda? Dziś podzielę się przepisem na tradycyjny chleb ormiański – Matnakasz- bez którego nie obejdzie się żadne spotkanie rodzinne, ani żadna impreza w Armenii. Ormianie darzą chleb dużym szacunkiem. Lawasz i Matnakasz jako pierwsze lądują na stołach, kiedy do domu wchodzą goście. W ormiańskim domu po prostu nie może zabraknąć chleba. Osobiście uwielbiam Matnakash i zawsze, będąc w Armenii, zajadam się tym chlebkiem na zapas. Wiem, że mogę upiec ten chleb w Polsce w każdej chwili, ale jednak na miejscu, z ormiańskimi ziołami i serem smakuje wprost wyśmienicie, dlatego nie mogę się jemu oprzeć.
Nazwa „matnakasz” pochodzi od ormiańskich słów „mat”- palec i „kaszel”- ciągnąć, co można przetłumaczyć jak „wyciągnięty palcami”. Odnosi się to do sposobu przygotowywania chleba. Jest on formowany i wyciągany palcami i ma kształt owalnych bochenków. Matnakasz ma przepyszną chrupiącą skórkę i mięciutki, puszysty środek. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka cukru
– 8g drożdży instant
– 50ml ciepłej wody
Ciasto:
– 1kg mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 550ml ciepłej wody
– 1 łyżka soli
– 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
W miseczce połączyć cukier, drożdże, mąkę i wodę, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do ruszenia. Przesiać mąkę razem z solą do dużej miski, dodać olej, wyrośniętą zaczyn i powoli wlać wodę. Wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić, ale nie dodawajcie więcej mąki. Zagniecione ciasto przełożyć na stolnicę, ręce posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut, aż przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski, zakleić folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Rękami uformować podłużny, owalny placek i przy pomocy palców lub łyżki zrobić wcięcie w owalu w odległości około 3cm od krawędzi dookoła. W ten sam sposób zrobić wcięcie wzdłuż całego owalu przez środek. Przygotowany w ten sposób placek przykryć ściereczką kuchenną (obowiązkowo) i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po 30 minutach matnakasz posmarować wodą, ponownie zrobić wcięcia w tych samych miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański | FlyB Kulinaria
Byłam w Armenii kilka razy i również zajadałam się tym chlebem. Jest przepyszny! Teraz, kiedy jesteśmy zmuszeni siedzieć w domach, często przypominają nam się smaki wolności. Szukałam przepisu na ten chleb i bardzo się cieszę, że znalazłam. Upiekę go jeszcze dziś. Shat shnorhakalutyun! ❤️
Super! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 Ja uwielbiam matnakasz ze słonym serem i zieleniną- dla mnie to najlepsze jedzenie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuje bardzo za przepis 🙂 najsmaczniejszy matnakasz ormiański ❤️Dzieci zjadły nie zostało a nie okruszka?
Pięknie dziękuję <3 Bardzo mnie to cieszy :*