Podzielę się z wami przepisem na moją ulubioną potrawkę. Jest to kurczak z cukinią i pomidorami. Natknęłam się na ten przepis w jakieś starej ormiańskiej książce kucharskiej, trochę go zmodyfikowałam i teraz bardzo często przyrządzam tę potrawę, ponieważ jest bardzo smaczna i lekkostrawna.
Wiecie, że cukinia jest warzywem, które nie tylko bardzo dobrze smakuje w wielu daniach, ale cenione jest we wszelkich dietach odchudzających, gdyż posiada bardzo niską wartość energetyczną i chętnie stosowane jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Ponadto cukinia bardzo dobrze tolerowana jest przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz problemem nadkwasoty żołądka, gdyż zawiera liczne substancje o charakterze alkalizującym. Pozwala to odkwasić organizm, a także polepszyć funkcje trawienne, sprzyjając przemianie materii. Cukinia wzbogaca organizm o liczne cenne substancje, ważne w prawidłowej i harmonijnej pracy całego organizmu.
Składniki na 2 porcje:
– 300g filetów z piersi kurczaka
– 300g cukinii
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– 1 średnia cebula
– 1/2 pęczka pietruszki
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– sól wg smaku
– 50ml przegotowanej wody
– 1 łyżka masła klarowanego
Mięso pokroić w paski. Cebulę pokroić w cienkie pióra, cukinię pokroić w 1cm krążki a następnie w paski. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodać cukinię, pomidory, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut pod pokrywką z dziurką. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. Smacznego