Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem

Podawałam już przepis na osetyńskie placki z ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz z twardą mozarellą i wyszło równie pysznie.Spróbujcie 🙂


Składniki:


– 400-450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 350ml kefiru (temperatura pokojowa)
– 15g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Nadzienie:
– 1 duży pęczek botwinki (około 300g bez buraczków)
– 1 mały pęczek szczypiorku
– 1/2 pęczka koperku
– 250g osetyńskiego sera (można zastąpić twardą mozarellą lub fetą)
– 30g masła do posmarowania placków



250g mąki przesiać do głębokiej miski, zrobić dołek, wlać kefir, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Ciasto wychodzi luźne i takie powinno być. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać resztę przesianej mąki (najpierw 150g, jeśli będzie nadal się kleić dodać jeszcze 50g mąki), wymieszać i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać olej i wyrabiać przez około 7-10 minut. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, z każdą minutą wyrabiania ciasto będzie coraz bardziej gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobimy nadzienie.
Botwinkę, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dokładnie wymieszać z posiekaną zieleniną.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując okrągły placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie. Brzegi ciasta podnieść, zebrać nad farszem i mocno zlepić. Następnie spłaszczyć, oprószyć mąką i delikatnie naciskając dłońmi uformować okrągły placek. Odwrócić placek szwem do dołu i delikatnie naciskając formować większy placek. Ostrym nożem zrobić małą dziurkę w samym centrum placka i przenieść na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób uformować dwa pozostałe pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Gotowy placek obficie posmarować masłem i przykryć pokrywką, aby nie wystygł. Upiec pozostałe dwa placki, również posmarować masłem. Podawać trzy placki razem, pokrojone na 8 trójkątów.
Smacznego 🙂



Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem
Please follow and like us:

2 thoughts on “Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem”

  1. I znów skorzystałam z Pani przepisu 🙂 nadzienie autorskie, bo i sezon na botwinę sie chyba skończył, więc z cebulą, pieczarkami, papryką, fetą i zieleniną. Pyszneeeeee, a ciasto REWELACJA. Będzie wykorzystywane…
    Dziękuję, jest Pani moim guru 🙂

    1. Ale czad ??? Pięknie dziękuję za skorzystanie z przepisu i piękną fotorelację ? Ja bardzo lubię to ciasto i też często nadziewam różnymi nadzieniami. Cieszę się, że smakowało ??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.