Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kaukaskie pierogi i placki- ormiańskie, gruzińskie, tatarskie, osetyńskie – wszystkie są przepyszne. Najlepiej smakowałyby z serem suługuni, albo z osetyńskim lub adygejskim serem, ale z mozarellą też smakują wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie 🙂


Składniki:


– 400ml ciepłego mleka (o temperaturze 40 stopni)
– 7g drożdży instant (lub 20g świeżych)
– 1,5 łyżki cukru
– około 530g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżeczka soli

– 50g roztopionego masła
Dodatkowo:
– 300g ugotowanych ziemniaków
– 500g twardej mozarelli (można wymieszać mozarellę z ulubionym żółtym serem
– 20g masła + masło do posmarowania gotowych pierogów


Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni, dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, do ruszenia. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. W mącę zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i roztopione masło, wymieszać i zagnieść ciasto. Dłonie posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wkładam do nagrzanego do 40 stopni piekarnika.
W tym czasie można zrobić nadzienie. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło i ser starty na tarce na dużych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na trzy części i uformować trzy kulki.
Wyrośnięte ciasto poskładać kilka razy tak, jak jest pokazane na wideo i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Następnie ponownie odgazować ciasto, podzielić na trzy równe części, uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 5- 10 minut.
Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie w kulce, podnieść brzegi i mocno zlepić, tak jak pokazane na wideo. Następnie spłaszczyć, oprószyć mąką i delikatnie naciskając uformować dłońmi placek o średnicy około 20-22 cm. Odwrócić placek szwem do dołu, ponownie spłaszczając dłońmi uformować placek o średnicy około 26cm. Ostrym nożem zrobić małą dziurkę w samym centrum placka i przenieść na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób uformować dwa pozostałe pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 230 stopni i piec przez kolejne 3-5 minut. Gotowy placek obficie posmarować masłem i przykryć pokrywką, aby nie wystygł. Upiec pozostałe dwa placki, również posmarować masłem. Podawać trzy placki razem, pokrojone na 8 trójkątów.
Smacznego 🙂

Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami
Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami
Please follow and like us:

3 thoughts on “Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.