Pielmieni kocham miłością absolutną, to mój smak dzieciństwa i moje dzieci i dzieci mojego brata również uwielbiają te małe, przepyszne pierożki. Zazwyczaj robię pielmieni z farszu wołowo-wieprzowego, ale dziś wpadłam na pomysł, aby zrobić pielmieni z farszu drobiowego z dodatkiem cukinii i mozarelli. Wyszło przepysznie i na pewno będę często wracać do tego przepisu 🙂
Ciasto zrobiłam z tego http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/pielmieni/ podstawowego i mojego ulubionego przepisu.
Składniki na nadzienie:
– 400g mięsa z uda indyka
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 150g cukinii
– 100g twardej mozarelli
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz)
– około 100ml zimnej wody
Z podanych składników zagnieść miękki i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na kilka minut by odpoczęło.
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodać cukinię startą na tarce na drobnych oczkach i mozarellę startą na drobnych oczkach lub pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać wodę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko kawałek ciasta, powycinać krążki (wielkość wg uznania), nadzienie wykładać na krążki bezpośrednio przed lepieniem pielmieni. Gotowe pierożki wykładać na matę silikonową podsypaną mąką. Ulepione pielmieni gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak jak zwykłe pierogi.
Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego 🙂
Pingback: Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą | FlyB Kulinaria