Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone

Dziś zabieram Was w podróż do słonecznego Turkmenistanu. Mieszkałam tam przez 12 cudownych lat, i jako dziecko uwielbiałam te pyszne pierogi pieczone, kształtem przypominające czebureki. Wiem, że pierogi te również są popularne w Turcji. Może próbowaliście coś podobnego będąc tam na wakacjach? Jeśli nie, to polecam wypróbować ten przepis, ponieważ te pierogi są przepyszne 😉

Składniki:

– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 250ml ciepłej wody
– 1 jajko (można bez)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 500g mięsa mielonego wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka)
– 1 duży ziemniak
– 1 duża cebula (u mnie czerwona)
– 1/2 kubka wrzątku
– sól i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka)
– jajko + kurkuma do posmarowania pierogów
– sezam do posypania

Do ciepłej wody dodać jajko i sól i wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wodę z jajkiem, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut.

W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek, na jedną część placka wyłożyć 2 łyżki farszu i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso drugą połową ciasta, dokładnie zlepić końce i delikatnie przyklepać. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta i farszu. Przygotowane w ten sposób pierogi wyłożyć na blachy wyścielone papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z kurkumą i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego 🙂


Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone
Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone
Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone
Please follow and like us:

5 thoughts on “Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.