Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem

Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? 😉

Składniki:
– 100ml kefiru o temperaturze pokojowej
– 50ml gorącej wody (nie wrzątku)
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– 300g mąki pszennej
– 25ml oleju rzepakowego
– szczypta soli
– sezam do posypania
– 150g sera feta

W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oklepać, blat podsypać mąką i rozwałkować cienki prostokątny placek. Ser pokruszyć i wyłożyć na rozwałkowanym placku, następnie zrolować w dość ciasną roladę, zawinąć w kształt ślimaka i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie rozwałkować, posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Smacznego 🙂


Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem
Please follow and like us:

1 thought on “Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem”

  1. Pingback: Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.