Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem

Bardzo lubię te pyszne pieczone pierożki z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Samsa jest bardzo popularnym smakołykiem kuchni środkowoazjatyckiej. Kiedy byłam mała i mieszkałam w Turkmenistanie, bardzo często wracając do domu ze szkoły, odwiedzałam z koleżanką małe bistro, w którym piekli najpyszniejsze pierożki na świecie 😀
Ten przepis jest banalnie prosty, a samsa wychodzi tak pyszna, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej porcji. Spróbujcie i oceńcie sami 😉


Składniki:



– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 200ml zimnej wody
– 1 jajko
– 1 łyżeczka octu 8%
– 1 łyżeczka soli
– około 100g masła
Nadzienie:

– 500g dowolnego mięsa, nie suchego (u mnie filety z udek kurczaka)
– 1 duża cebula
– sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku
Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku
– 1 żółtko do posmarowania pierożków
– sezam do posypania



Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko i sól. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na około 20 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Idealnym mięsem dla samsy jest drobno posiekana baranina, ale każdy modyfikuję „wsad” wg swoich upodobań i zawartości lodówki.
Ja zrobiłam z filetów z udek kurczaka i wyszło bardzo smacznie. Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut.

Wypoczęte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Posmarować roztopionym masłem, chwilę odczekać, aż masło delikatnie zastygnie i zrolować w ciasną roladę. Roladę zawinąć w „ślimaka”, wyłożyć na talerz i schować do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąc ciasto z zamrażarki, pokroić na 12 kawałków, naciskając na słupek w miejscu nacięcia uformować placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek tak, aby, brzegi były rozwałkowane ciut cieniej, niż środek. Na środek wyłożyć farsz, podnieść brzegi i mocno zlepić formując trójkąt. W ten sam sposób zrobić resztę pierożków. Gotowe pierożki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Ja piekłam przez 35 minut. Samsa wychodzi pyszna, warstwowe ciasto jest chrupiące, a środek bardzo soczys
ty.
Smacznego 🙂

Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem
Please follow and like us:

2 thoughts on “Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.