Wołowina z papryką i pomarańczą

Jeśli lubicie potrawy z wołowiny w stylu orientalnym, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mięso wychodzi bardzo smaczne i dość delikatne. Taka wołowina najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Polecam 🙂


Składniki:

– 500g wołowiny dobrej jakości
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 2 pomarańcze
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 łyżeczka imbiru suszonego
– 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
– 2 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny)
– 2 łyżki tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
– sól i pieprz wg smaku



Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski, dodać sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę pokroić w cienkie paski, szczypiorek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę, dodać paprykę i smażyć przez około 3-5 minut. Podsmażone warzywa wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu, dodać mięso i smażyć przez około 7-10 minut cały czas mieszając. Podsmażone mięso przełożyć do warzyw. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy razem z miąższem, dodać skórkę, imbir i skrobię, wymieszać dokładnie i wlać na rozgrzaną patelnie. Smażyć przez około 2-3 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieję. Następnie wyłożyć do sosu mięso i warzywa, dodać szczypiorek i oczyszczoną i wyfiletowaną pomarańczę, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Wołowina z papryką i pomarańczą
Processed with MOLDIV
Please follow and like us:

2 thoughts on “Wołowina z papryką i pomarańczą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.