Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną

Ciąg dalszy kuchni świata 😉
Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą ilością wszelakiej zieleniny, ale główną rolę odgrywa szczypiorek. Ormianie przyrządzają Zhingialov Hac, który jest równie popularny w Górnym Karabachu. W Kabardino- Balkarii przygotowuję się Chyczyny nadziane gotowanymi ziemniakami i serem. Te pyszne pierogi delikatnie różnią się od siebie ciastem, ale są popularne na całym Kaukazie. Można je nadziewać czym się żywnie podoba- zieleniną, twarogiem, ziemniakami lub dynią. Spróbujcie 😉


Składniki:


– 350ml kefiru
– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:

– 3 pęczki szczypiorku
– 2 pęczki pietruszki
– 2 pęczki koperku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
– około 50g masła


Kefir delikatnie podgrzać (temp max 40 stopni), dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 15 minut.
Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać, przełożyć do miski, dodać olej i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
Wypoczęte ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek, na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową, wypuścić powietrze i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób przygotować resztę czudu. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Gotowe ciepłe placki smarować masłem i układać jednej na drugi.
Smacznego 🙂


Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną
Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną
Please follow and like us:

5 thoughts on “Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną”

  1. Pani Izabela udostępniła mi swoje zdjęcie i napisała tak: „Przepyszne,robiłam ze szczypiorkiem i rukolą z własnego ogródka?❤️”
    Bardzo się cieszę, że placki smakowały 🙂

  2. Pani Adriana udostępniła mi swoje zdjęcie z takim komentarzem: „Zrobiłam wczoraj na kolacje, przepyszne mój maz(łasuch pizzowy)zakochał się w nich?dzieciom tez smakowały,będą u Nas już na stale gościły,żeby były zdrowsze uzyłam maki orkiszowej ??dziękuję kochana za przepis???”

    Bardzo się cieszę, że moje czudu przypadło do smaku całej rodzince 🙂 :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.